Wandelen over de Jacobs pelgrimsweg in de Franse Auvergne

Wandelen over de Jacobs pelgrimsweg in de Franse Auvergne

14 dagen wandelen over het mooiste deel in Frankrijk van de Jacobsroute naar Santiago de Compostela. Van le Puy naar Conques, door velengenoemd als het mooiste traject in Frankrijk! Een uitnodiging voor een unieke pelgrimservaring! 14 dagen in het ritme van de pelgrim, stap voor stap op weg. Langs Romaanse kapelletjes, stille dorpen, hoogvlakten en de ontmoeting met je mede tochtgenoten. Treed in het spoor van de geschiedenis en schrijf je eigen pelgrimsverhaal! Op weg naar Santiago de Compostela.

 

12 tot en met 26 september 2015

Aanmelden via het aanmeldformulier.
Informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Achtergrond

De Jacobs Pelgrimsweg heeft een bijzondere uitstraling. Wandelen over de Jacobs pelgrimsweg in de Franse AuvergneSinds de Middeleeuwen zijn honderdduizenden pelgrims uit heel Europa deze weg gegaan. Als bijzondere getuigen staan in het landschap een reeks van Romaanse kerken en kathedralen. Door haar landschappelijke rijkdom en oorspronkelijke krachten in de natuur geldt de Auvergne als één van de mooiste gedeelten van de Jacobs Pelgrimsweg. Onaangetast door het moderne leven hebben de dorpen en velden grotendeels nog hun middeleeuws karakter behouden. Het landschap en de vegetatie zijn zeer veelzijdig.
 
Uitgangspunt is de stad Le Puy die al in de Keltische tijd een bloei kende en in de Christelijke tijd een verzamelpunt werd van pelgrims. Eindpunt van de reis is Conques met zijn schitterende Romaanse kathedraal. We wandelen het gehele traject van Le Puy naar Conques over een afstand van 200 km. Grote gedeelten van de wandeling zijn vlak tot heuvelachtig. Er zijn echter ook enkele grotere hoogteverschillen te overwinnen. Zo wandelen we over de eenzame hoogvlakten van de Margueride en de Aubrac, die op een hoogte liggen tussen de 1000 en 1400 meter. We wandelen dagelijks tussen 4 en 6 uur met een gemiddelde van 18 km per dag. De bagage wordt met een taxi vervoerd, waardoor we alleen een dagrugzakje te dragen hebben. We overnachten in hotels (11x), 1 x in een herberg en 2 x in het klooster van Conques.

In het algemeen zullen we 's ochtends om 8 uur wandelend op weg gaan, waarbij de eerste uren zwijgend worden gelopen.


Dagprogramma

1e dag
Reis op eigen gelegenheid naar Le PuyWandelen over de Jacobs pelgrimsweg in de Franse Auvergne
's Avonds een eerste kennismaking. 

2e dag
Gehele dag bezoek aan de stad Le Puy, de Romaanse kathedraal, de kruisgang en een zeer bijzondere Michaelskapel uit de 10e eeuw op de top van een vulkaanberg.
's Avonds een vervolg op de eerste kennismaking en uitwisseling over keuze voor deze reis, verwachtingen en eigen reisthema’s.

3e dag
We verlaten wandelend Le Puy en lopen door de vruchtbare akkers en velden van wat vroeger een landschap was van vulkaankraters (22 km) naar St. Privat d'Allier.

4e dag
We wandelen door het dal van de rivier Allier met zijn basaltformaties en lopen over een hoogvlakte naar Saugues (18 km en 400 m. stijgen en dalen).
's Avonds een uitwisseling van ervaringen.

5e dag
We lopen over een hoogvlakte van een oorspronkelijk hoogveenlandschap. We bereiken een eenzame en nauwelijks bewoonde streek. We overnachten in een middeleeuwse boerenhoeve van vroegere Tempeliers, 'le Sauvage'. Het is een eenvoudige herberg waar de gast nog vriend is (19 km).

6e dag
We steken de pas Sint Rochus over naar St Alban (12 km). We komen al om 1 uur aan waardoor de rest van de middag ter vrije beschikking staat.
's Avonds delen van ervaringen.

7e dag
We wandelen door een heuvelachtig landschap met berken en dennenbossen en passeren enkele druïdenstenen. Na 15 km komen we in Aumont Aubrac aan.
's Avonds een uitwisseling van ervaringen. 

8e dag
Een lange wandeling van 26 km over de niet bewoonde en zeer bijzondere hoogvlakte van de Aubrac met zijn oneindige verten en rijke vegetatie naar Nasbinals.

Wandelen over de Jacobs pelgrimsweg in de Franse Auvergne9e dag
Een korte wandeling van 9 km naar Aubrac, de hoogste plaats van deze hoogvlakte. De zondagochtend is vrij te besteden. Er is in Nasbinals op zondagochtend markt. 's Middags lopen we naar Aubrac.
's Avonds delen van ervaringen.

10e dag
We verlaten de hoogvlakte en dalen door kastanjebossen 900 m tot in het dal van de rivier de Lot. Na 24 km komen we aan in St. Come d'Olt.

11e dag
We wandelen door de lieflijke omgeving van het Lotdal. Onderweg ontmoeten we twee buitengewoon mooie Romaanse kerken met een rijk cultureel en spiritueel verleden. Na 17 km komen we in het oude stadje Estaing, waar we overnachten.
's Avonds is er een uitwisseling van ervaringen.

12e dag
We vertrekken vroeg in de ochtendschemering en lopen door een heuvelachtig landschap met kleine meertjes. Het is een tocht van 24 km met 200 m stijgen. We overnachten in Espinac.
's Avonds is er een uitwisseling van ervaringen.

13e dag
's Ochtends wandelen we naar de oude abdij van Conques (13 km). 's Middags brengen we een bezoek aan de Romaanse kathedraal. We overnachten als gasten in het klooster van Conques. 's Avonds delen van ervaringen

14e dag
's Ochtends bezoeken we in Conques de prachtige tympanon. 's Middags is er een afsluitingsronde en daarna vrije tijd. We overnachten ook deze nacht in het klooster van Conques.
 
15e dag
Afscheid en terugreis op eigen gelegenheid.
 
Voor wie
Iedereen die wil pelgrimeren langs één van de mooiste trajecten in Frankrijk van de Route naar Santiago de Compostela.
De reis zal worden begeleid door Willem Nagtegaal.

Aanmelden en Informatie
Aanmelden via het aanmeldformulierWandelen over de Jacobs pelgrimsweg in de Franse Auvergne.
Informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Praktische reisinformatie
1. de reis is van 12 tot en met 26 september 2015;
2. de reissom bedraagt € 1.195,-.

     Bij de prijs inbegrepen:

 • 11 overnachtingen met halfpension in hotels van goede kwaliteit in tweepersoonskamers;
 • 3 overnachtingen met halfpension in herberg (1x) en klooster (2x).
  Voor de herberg is het gewenst een lakenzak mee te nemen;
 • een uitgebreide pic-nic op alle wandeldagen;
 • vervoer van bagage tijdens de wandeldagen;
 • entreegelden;
 • reisbegeleiding;

    Niet inbegrepen zijn:

 • lunch op 2 halve wandeldagen en op de 1e dag in Le Puy;
 • consumpties en andere persoonlijke uitgaven;
 • verzekeringen zoals reis- en annuleringsverzekering;
 • reis naar le Puy en terugreis vanuit Conques;

Reisvoorwaarden
Klik hier voor de reisvoorwaarden.

 
Deel deze pagina met andere mensen op bv Facebook, LinkedIn en Twitter:
 Accepteer cookies om van social media integratie gebruik te kunnen maken.